Podczas szkolenia przedstawiono takie zagadnienia jak: tradycja uprawy winorośli w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Mazowsza; możliwości rozwoju upraw winorośli na Mazowszu; zakładanie i prowadzenie plantacji – warunki lokalizacji, dobór odmian, przygotowanie gleby, sadzenie krzewów, pielęgnacja winnicy; turystyka winiarska w Europie i możliwości włączenia wina do oferty polskich gospodarstw agroturystycznych; wyrób wina; ochrona winorośli w praktyce; prawne uwarunkowania produkcji win w Polsce oraz zasady degustacji wina.
Uczestnicy szkolenia mieli możliwość uzyskania informacji, odpowiedzi bezpośrednio u przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego oraz Polskiego Instytutu Winorośli i Wina. Ponadto podczas wizyty w winnicy doświadczalnej Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa „Victoria” w Dąbrowicach k/Skierniewic uczestnicy zapoznali się z wynikami uprawy poszczególnych odmian winorośli w warunkach klimatycznych Mazowsza.
Szkolenie zostało dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Osoba do kontaktu:
Iwona Studniarek
Zespół Rozwoju Obszarów wiejskich
i.studniarek@cdr.gov.pl