W związku z organizowanymi VI Dniami Produktu Tradycyjnego „Polskie Smaki”, które odbędą się w dniach 12 – 13 maja 2010 roku i mają na celu promocję żywności lokalnej i regionalnej, pragniemy serdecznie Państwa zaprosić do wzięcia udziału w imprezie towarzyszącej: Pucharze Mazowsza w Grillowaniu. Mistrzostwa są coroczną imprezą rodzinną nakierowaną na promocję wypoczynku na łonie natury, popularyzację tradycyjnych polskich smaków ukrytych w produktach z grilla oraz integrację społeczności lokalnej. Podobnie jak rok temu honorowy patronat nad imprezą objął Marszałek Województwa Mazowieckiego.
W załączniku przesyłam szczegółowe informację wraz z zaproszeniem oraz regulamin Pucharu Mazowsza w Grillowaniu.
Zachęcamy do wzięcia udziału w wyżej wymienionej imprezie, gdyż do wygrania są atrakcyjne nagrody. Dodatkowo każdy uczestnik otrzyma certyfikat Mistrza Grillowania.
Z poważaniem
Sławomir Grzegrzółka
Koordynator Projektu
_______________________________________________
POLSKIE SMAKI Sp. z o.o.
Ul. Skrajna 1A
05 – 091 Ząbki
Tel. (022) 771 58 88/ Fax (022) 771 57 02
E – mail: slawomir.grzegrzolka@agrotechnika.pl
Zaproszenie na Puchar Grillowania
REGULAMIN
Puchar Mazowsza w Grillowaniu 2010
§ 1 Sprawy ogólne
1. Organizatorami Pucharu Mazowsza w Grillowaniu, dalej zwanego współzawodnictwem, są Polskie Smaki, Praska Giełda Spożywcza, UPEMI – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Stalgast.
Patronat nad współzawodnictwem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego.
2. Celem głównym współzawodnictwa jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu i tradycji kulinarnej, promocja smaków i tradycji kuchni Mazowsza, promocja wypoczynku i relaksu na świeżym powietrzu,
3. Uczestnicy współzawodnictwa powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań oraz dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
4. Współzawodnictwo będzie się odbywało w dwóch etapach: Mistrzostwa Środowiskowe i Wielki Finał w miesiącu maju i czerwcu
5. Miejscem współzawodnictwa jest teren Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach koło Warszawy
6. Nad prawidłowością przebiegu współzawodnictwa będzie czuwało jury powołane przez organizatorów w następującej liczbie:
Przewodniczący jury
Komisja techniczna ( do 3 osób)
Komisja degustacyjna, tzw. jury VIP-ów (do 10 osób)
§ 2 Zasady uczestnictwa
1. W każdych Mistrzostwach Środowiskowych oraz w Wielkim Finale może uczestniczyć max 12 ekip w składzie dwu lub trzy osobowym.
Uczestnikami Mistrzostw Środowiskowych będą zespoły wyłonione na podstawie zgłoszeń.
2. Mistrzostwa Środowiskowe podzielone zostaną na trzy odrębne współzawodnictwa:
a.12.05.2010 roku Mistrzostwa w Grillowaniu Tradycyjnym – przeznaczone dla przedstawicieli społeczności lokalnych (Lokalne Grupy Działania, Samorządy, Urzędy), producentów żywności tradycyjnej, gospodarstw agroturystycznych.
b.29.05.2010 roku Mistrzostwa Familijne w Grillowaniu – przeznaczone dla grillujących rodzin lub przyjaciół.
c.10.06.2010 roku Mistrzostwa Plenerowe w Grillowaniu – przeznaczone dla restauratorów, zakładów masarskich, hurtowni dystrybucyjnych mięso i jego wyroby, szkół gastronomicznych, producentów artykułów do grillowania.
3. Wielki Finał odbędzie się 19.06.2010 roku
4. Uczestnikami Wielkiego Finału Pucharu Mazowsza w Grillowaniu 2010 będą po trzy najlepsze zespoły z Mistrzostw Środowiskowych.
5. Zwycięzca każdych Mistrzostw Środowiskowych otrzyma w nagrodę grill gazowy, zaś za miejsca II i III nagrodą będą grille węglowe.
Zwycięzca Wielkiego Finału otrzyma skuter zaś za II i III nagrodami będą rowery.
6. Zgłoszenie należy przysyłać na e-mail: <grillowanie@polskiesmaki.com.pl> do 14 dni przed ogłoszonym terminem współzawodnictwa, podając nazwisko kapitana i recepturę potraw.
7. W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt na adres e-mail: <grillowanie@polskiesmaki.com.pl, tel. 22 771 57 01
§ 3 Zasady Konkursu
1. Przedmiotem konkursu jest:
– danie mięsne
– danie rybne
lub
– danie wegetariańskie
( wszystkie kategorie wykonane muszą być w 6 porcjach).
2.Każda nadesłana receptura musi zawierać:
a. nazwę potrawy
b. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji
c. opis wykonania
3. Organizator zapewnia:
a. dostęp do pieca konwekcyjno – parowego
b. grill gazowy
c. refundację kosztów zakupu produktów do grillowania do kwoty 100 zł na podstawie okazanych dowodów zakupu
d. miejsce pod namiotem wyposażone w stolik
4. Wszystkie pozostałe produkty i sprzęty potrzebne do przygotowania dań konkursowych, garnki, patelnie, drobny sprzęt kuchenny, porcelanę itp. każda z ekip przywozi ze sobą.
5. Ekipy startują w dowolnym ubraniu kucharskim( bluza, zapaska, czapka dowolną).
6. Ekipy będą wpuszczane na stanowiska według wylosowanej kolejności co 15 min.;
7. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.
8. Każda ze startujących ekip przygotowuje po 6 porcji dań konkursowych ( 2 dla tzw. jury degustacyjnego, 1 danie do ekspozycji i 3 dla publiczności).
9. Jury techniczne będzie kontaktowało się w trakcie oceny dań konkursowych z jury degustacyjnym.
§ 4 Sposób punktacji jury technicznego i jury smakoszy
1.Nad prawidłowością punktacji czuwać będzie JURY KONKURSU
2.Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury:
Jury techniczne – trzyosobowe, ocenia:
– przygotowanie stanowiska pracy – maks. 5 punktów
– zużyty surowiec – maks. 5 punktów
– czystość pracy – maks. 5 punktów
– profesjonalizm pracy – maks. 10 punktów
– wygląd stanowiska po pracy – maks. 5 punktów
Każdy członek jury technicznego może przyznać maksymalnie 30 punktów.
Jury degustacyjne VIP-ów – dziesięcioosobowe , ocenia:
– wygląd i aranżację – maks. 15 punktów
– dobór składników – maks. 15 punktów
– smak – maks. 40 punktów
Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 70 punktów.
§ 5 Postanowienia organizacyjne
1.Ilość ekip startujących – maksymalnie 12.
2.Jury przyzna: I, II, i III miejsce na podstawie łącznej ilości punktów.
3.Nagrodą specjalną za I miejsce w Wielkim Finale jest Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego.
4.Każda ekipa uczestnicząca w Mistrzostwach otrzyma pamiątkowy certyfikat Mistrza Grillowania oraz drobne upominki od sponsorów.
5.Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw, przepisów oraz wykorzystywanie zdjęć wykonanych podczas konkursu w tym zdjęć osób i potraw.
6.Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na zakończenie konkursu.
7.Tryb postępowania w sprawach nieuregulowanych ustalają organizatorzy
Wszelkie informacje i zgłoszenia do zawodów prosimy wysyłać na adres:
e-mail grillowanie@polskiesmaki.com.pl