Duży sukces Mazowsza na tegorocznych Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu

Targi „Smaki Regionów” promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.

 

Tegoroczne Targi „Smaki Regionów” przyniosły producentom z Mazowsza wyjątkowy plon nagród i wyróżnień. Po raz pierwszy otrzymaliśmy  nagrodę honorową „Klucz do Polskiej Śpiżarni”. To zaszczytne wyróżnienie przyznano prezesowi Kurpiowsko-Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce Zbigniewowi Szymańskiemu  za szczególne zasługi na polu popularyzacji miodów kurpiowskich i uzyskanie pierwszego na Mazowszu unijnego znaku „Chronione Oznaczenie Geograficzne” dla miodu kurpiowskiego.

 

Producent oleju lnianego Krzysztof Kowalski został nagrodzony złotym Medalem Targów Smaki Regionów 2012. Wyróżnienie „Perła 2012” otrzymały produkty: piwo miodowe „Ciechan” z Browaru Ciechan Sp. z o.o. z Ciechanowa i kiełbasa mazowiecka podsuszana firmy „Suraż-Pol” Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński.

 

W kategorii potraw „Perłę 2012” przyznano zupie opieńkowej i gołąbkom z kaszą gryczaną w żurku Państwa Adrianny i Jacka Machnacz z miejscowości Gąsiorowo (powiat pułtuski).

 

Wszystkie nagrody i wyróżnienia wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba wspólnie z Ministrem Kancelarii Prezydenta RP Dariuszem Młotkiewiczem i Prezesem Zarządu MTP Andrzejem Byrtem. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierz Porębski. Targi odbywały się w dniach 6 – 9 października br.